Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kovács Marianna mesemondó

Kép Kétkultúrájú, kétnyelvű, magyar-horvát származású ember vagyok. Zágrábban szláv nyelvészetet tanultam, az ELTE-én szerbhorvát nyelv és irodalom tanári szakon végeztem. Kisebbségi voltom számomra annyit jelent: két kultúrát kell szolgálnom, és kétszer annyit kell tennem, hogy önmagammal elégedett legyek. Gyermekkönyvtáros képzettségemet Jászberényben szereztem. 22 éve dolgozom gyermekkönyvtárosként a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban. 2006-ban előadóként részt vettem a 21. Olvasási Világkonresszuson. Előadásom fő célja a mai gyerekek védelmében a mai gyermekirodalom melletti állásfoglalás.

Kép Fejlesztő biblioterápia tanfolyamra jártam, itt ismerkedtem meg a meseterápiával, amely elindított a népmesék felé.

2007-ben elvégeztem a Hagyományok Háza által szervezett „Hagyományos mesemondás”képzést és ennek hatására kezdtem el népmesét mondani.

Vallom, hogy a hagyományok, népi kultúra ismerete elengedhetetlen minden ember számára. Így a gyerekek egyik legfontosabb szellemi tápláléka a népmese. A népmese leginkább akkor élvezhető, ha hagyományos módon tárjuk a gyerekek elé. Ehhez ismernünk kell a mesemondás szabályait és a mesei nyelvezetet. Ahhoz, hogy gyermekeink „értő fülekkel” hallgassák és élvezzék a népmesét, először nekünk kell elfogadni e műfaj máig élő jellegzetességeit.

Jelenleg szűkebb környezetem népmeséit kutatom és mesélem, felnőtteknek és gyerekeknek, magyar és horvát nyelven.

2008-ban a Magyar Olvasástársaság Tanácsának tagja lettem.

 

2005-ben könyvtárunkból indult az a kezdeményezés, hogy szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja, legyen a Magyar Népmese Napja, amely országos, sőt határainkon túl is átívelő mozgalommá nőtte ki magát, és most hazaérkezett Százhalombattára.

Kovács Marianna

kmarianna@mail.battanet.hu

06-20-577-1177

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.